Dreiging sluiting Speeltuin Kindervreugd Doesburg

26-04-2021 09:12

 

Ria speelde als jong meisje al bij Kindervreugd, nu zo'n zeventig jaar later dreigt sluiting voor ‘haar speeltuin’

DOESBURG - Ruim zeventig jaar bestaat speeltuin Kindervreugd in Doesburg. Verschillende generaties groeiden ermee op en beleefden er plezier, maar het einde lijkt in zicht. Voor sluiting wordt gevreesd, nu er nauwelijks inkomsten zijn en de vaste lasten doorlopen.

Had de speeltuin aan de Marijkelaan jaarlijks gemiddeld zestig gezinnen als lid, nu zijn dat er circa twintig. Vrijwilligster Ria van Halteren maakt zich zorgen. ,,De speeltuin is vanwege corona een poos dicht geweest en nog steeds is alles onzeker. Mensen wachten af. Ik snap dat wel”, vertelt ze.

De speeltuin is vanwege corona een poos dicht geweest en nog steeds is alles onzeker. Mensen wachten af. Ik snap dat wel

Van Halteren is opgegroeid in Doesburg en maakte vlak na de Tweede Wereldoorlog als kind de eerste jaren mee van de speeltuin in de wijk Zuidelijk Molenveld. Ze kwam er ook als moeder en oma en nu is ze er als vrijwilligster bijna elk dag om toezicht te houden. ,,We zijn sinds februari weer open. Maar het weer werkt niet echt mee. Het was in februari en maart koud en dan moeten de bezoekers zich ook houden aan strenge regels: mondkapje op en één ouder per kind. Dat nodigt niet echt uit een bezoekje te brengen.”

De speeltuin kan vooral bestaan dankzij de inkomsten uit de bingo’s en de kantineom­zet. Maar omdat wij dicht zijn geweest en ook nu nog geen bingo’s mogen houden hebben wij geen inkomsten.

 

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het aantal leden is teruggelopen en dat de inkomsten zijn gedaald naar bijna nul. ,,Van de contributie kunnen wij de speeltuin niet open houden. Dat is maar een klein bedrag. De speeltuin kan vooral bestaan dankzij de inkomsten uit de bingo’s en de kantineomzet. Maar omdat wij dicht zijn geweest en ook nu nog geen bingo’s mogen houden hebben wij geen inkomsten. Als dat zo blijft tot het einde van het jaar, dan moeten we stoppen. Dan gaat het niet meer”, zegt Van Halteren.

Ook geen kinderfeestjes

De deze week aangekondigde coronaversoepelingen zijn met gejuich ontvangen in Doesburg, maar ze betekenen niet dat alles weer kan. Van Halteren: ,,Groepsactiviteiten mogen nog steeds niet. We kunnen de kantine dus ook niet verhuren voor kinderfeestjes. We hopen dat de gemeente ons tegemoet komt en een extra subsidie van een paar honderd euro wil verlenen.”

Of die extra subsidie wordt verstrekt is de vraag. Wethouder Birgit van Veldhuizen meldt dat de aanvraag in behandeling wordt genomen, maar iets beloven kan ze niet. ,,We gaan kijken of de speeltuin daarvoor in aanmerking komt”, zegt ze. 

SP Doesburg

De SP in Doesburg noemt de situatie waarin de speeltuin zich bevindt ‘vreselijk’ en wacht de uitkomst van de subsidieaanvraag niet af. ,,Wij starten een crowdfunding want speeltuin Kindervreugd moet blijven”, zegt SP-gemeenteraadslid Nicolle Hammink. ,,Het gaat om een groep vrijwilligers die onze kinderen plezier bezorgen. Ze verdienen er zelf niks aan. Wij hopen de komende tijd 5000 euro bij elkaar te krijgen zodat de speeltuin is gered.”

Hammink snapt de zuinige houding van de gemeente niet. ,,De gemeente meldt in de toekomstvisie dat ze meer gezinnen met kinderen in Doesburg wil. Maar zelfs de speeltuintjes in de buurten worden maar niet opgeknapt.”

Onderhoud moet gepleegd worden, geeft Van Halteren van speeltuin Kindervreugd aan. ,,Laatst moest de vloer eruit in de kantine. Geld voor nieuwe tegels was er niet, dus hebben we de oude zo veel mogelijk hergebruikt. Het is hier nu net berg en dal als je begrijpt wat ik bedoel.”

 

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.gelderlander.nl%2Fdoesburg%2Fria-speelde-als-jong-meisje-al-bij-kindervreugd-nu-zo-n-zeventig-jaar-later-dreigt-sluiting-voor-haar-speeltuin~a479bc3b%2F%3Ffbclid%3DIwAR12msFoDV-lFIKaQG0a7g6kS7XeLj7vsNzeiESG-sKL7v-_klLyYufpeoY&h=AT2tKz6NiEwIggeKiHVaLznxKQaRhnClo_YCEM_ARzswz1lMd9dSn2mZxLxq4XCRmWBC96bkPFmjazmYfgOgRKdItWXapW0U4MTd1a5UTTX4LZ6KMpcIp3rNRuYEdhML21H5&__tn__=-UK-R&c[0]=AT36dz8HxFgXtNcW4Gnu61uBGjQ9NX4yZefcjiNfwUfE8b9VybB4OK06yAEq6x6u-sFZqey1JzF3bE5YZvt8AXuTP-c39UonhHSroG_wmnJ1nnIEA7Vyu6gXEFXPE_6CVxhbVwJd2okQ2p3RcQZNfIel53ifwrW9sHaAKdlO4VVzeWURvt1xZPtkaBQqqVO4KNwvzMAVRm8y9B6i

 

 
 
 

 

—————

Terug


Contact

Speeltuinvereniging Kindervreugd

Bezoek Adres:

Marijkelaan 1
6981 GD
Doesburg

Post Adres:

Julianastraat 28
6981 EP
Doesburg


0313 - 47 54 97
06-44383028